De telefoon gaat niet meer…

In de categorie Pensionering

Onlangs zag ik een televisie programma over Leo Beenhakker. Hij blikte terug op zijn carrière als voetbaltrainer. Voor mij viel zijn opmerking op die hij over zijn pensioenring uitsprak: als hij ’s avonds op zijn telefoon keek en zag hij dat niemand gebeld had. Dat is ook pensioen. Voor deze blog dus een interessante waarneming. Want hoe ga je daar mee om?

‘Je gaat toch wel iéts doen?

Als je met pensioen gaat roept iedereen in koor: En? Wat ga je doen? Je gaat toch wel iets dóen?

De gedachte die men daarbij heeft, is dat je vooral moet zien te vermijden dat je achter de geraniums belandt. Tegen elke prijs, vindt men. Als de telefoon niet meer gaat of je helemaal geen berichten meer krijgt, ziet men dat als een bevestiging van het langzaam wegkwijnen. Het ultieme teken dat je er niet meer toe doet, er ‘geweest bent’. Hoe kom je de dag door, zo vraagt men zich af. Het zijn overigens altijd jongeren, nog niet gepensioneerden, die zich die vraag stellen en, ik moet dat toegeven, ik heb dat ook jaren gedaan.

Doen waar je zin in hebt

Er zijn mensen, gepensioneerden, die dat eigenlijk wel best vinden. Ze ‘doen’ waar ze zin in hebben. Ze reflecteren, mediteren, doen eigelijk niets, misschien met de kleinkinderen spelen als dat zo uitkomt, kortom ze willen alleen maar ‘zijn’.
Je kunt je afvragen wat daar mis mee is. Waarom zou je per se iets moeten doen.

‘Entwerden’

Als je jong bent, ben je bezig te groeien, je bent als het ware aan het ‘worden’. ‘Wassen’, als een wassende maan, op weg naar volwassenheid. Als je ouder wordt legt de maatschappij je op dat je moet blijven ‘worden’. De nadruk ligt daarbij op ‘doen’. Als je ouder wordt zou de nadruk vooral op blijven groeien moeten liggen in de zin van ontwikkelen. Minder doen en de tijd nemen om te reflecteren is ook ontwikkelen. Goethe sprak over entwerden. Dus als je ouder wordt, is het tijd om uiteindelijk niets meer te doen. Naar binnen keren, reflecteren op je leven, op je ervaringen, op wat je hebt geleerd, wat je anders zou hebben gedaan.

Je kijkt dus meer naar binnen om ‘door de dag te komen’. Als de telefoon niet meer gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *